Julkaistu: 01.01.1970

Antero 74v

Oma- tai vuokra-asunto, Uusimaa


Arjen kulku

Yhtenä päivänä oli yhdeksästä kolmeen kaivosopastuksia. Sen jälkeen olin ”Viestejä menneisyydestä” -näyttelyssä ja oli Oppaiden johtokunnan hallituksen kokous. Arjen kohokohtia on, kun saa tehdä erilaisia projekteja ja on ihmisten tapaamisia ja opastuksia. On sellaisia juttuja, missä saa käyttää omaa luovuuttaan. Teen sellaista Sammatti-viikkoa, joka toteutuu juhannuksen jälkeen. Suunnittelen sitä, ja teen siihen materiaaleja. Olen iloinen, että on projekteja, ja ne onnistuu.

Pääsääntöisesti pystyn tekemään kaikkea, mitä haluan arjessa. Jos joskus tarvii apua arjessa, niin se on lähinnä tietokoneen käytössä teknisissä asioissa. Arjessa tietenkin huolettaa maailman tilanne, että mihin tässä ollaan menossa. Tietenkin myös se, miten käy tämän oman vanhuuden. Mutta ei se niin paina, mutta välillä huolettaa sekin.

Omannäköinen arki

Lähinnä elinympäristön turvallisuutta lisää, kun kotona on kaikki kunnossa, ja oma ja muiden terveydentilanne, kun ne säilyisi. On ollut viime aikoina paljon niihin liittyviä asioita. Riippuen tapauksesta ei juuri mikään rajoita vapautta tehdä asioita arjessa. Tähän asti melkein kaikki asiat on itse valittavissa. Pitää tietysti ottaa huomioon, mitä muut on arjessa mieltä.

Asuminen

Asun omakotitalossa 124 neliön asuintilassa. Huoneita on iso tupa, pieni keittiö ja pari makuuhuonetta. Kellarissa on saman kokoiset tilat. Yritän niitä hyödyntää käsillä tekemiseen. Tämä on omistusasunto ja osittain pankin vielä. Olen asunut tässä noin 20 vuotta, ja asun puolison kanssa. Asumisessa tärkeää on, että on sellainen paikka, missä viihtyy ja että koti on meidän näköinen. On vanhaa, kangaspuut on yhdessä nurkassa, eikä tarvi joka viikko puunata.

Ei ole suunnitelmia tällä hetkellä asumisen suhteen. Tässä asutaan niin kauan, kun terveys antaa myöten. On sellainen haave, että jos joskus pääsisi sellaiseen vanhainkotiin, missä voisi järjestää tansseja niin kuin vanhaan aikaan.

Palvelut ja liikkuminen

Tällä hetkellä ei ole mitään kotiin tuotavia palveluita. Ei ole rajoja, missä ei pystyisi liikkumaan. Käydään pidemmälläkin. Syksyllä käydään ruskaretkillä pyöräilemässä. Muutenkin pystyy sekä pyörällä, kävellen että autolla rajattomasti menemään. Kodin etäisyys kauppaan on kolme-neljäsataa metriä. Käytän kodin ulkopuolella sosiaali- ja terveyspalveluja. Nekin on tuossa kylällä puolen kilometrin päässä. Kirjastoa tietenkin käytän ja näitä normaaleja, mitä kylältä löytyy. Hammaslääkärit ja muut joutuu meneen 16 kilometrin päähän hoitamaan, mutta kaikki on kuitenkin käytettävissä – teatterit ja kaikki. Kylällä on teatteri, seurakunta ja parturi.

Tärkeät henkilöt

Puoliso, lapset ja lastenlapset on tärkeimpiä sekä ystävät tietysti. Näitä kylän ihmisiä tuntee myös. Kuulun viiteen yhdistykseen kylällä: Eläkeläisiin ja eri seuroihin, jotka vaalivat erään kirjailijan kulttuuriperintöä. Sitten on harrastuksena teatteri. Kuulun neljään viiteen eri teatteriin, ja harrastan teatteria.

Elämän käännekohdat

Suurin käänne nuorempana oli isän kuolema. Sen kun sai käsiteltyä, se antoi omaan elämänkatsomukseen. Sitten oli avioero, mutta sekin antoi ja käänsi tappiot voitoksi. Osasi sitten uudella tavalla elää ja nauttia elämästä.

Digitaaliset älylaitteet

Minulla on kaikki normaalit laitteet käytettävissä. Kodin turvalaitteita ei ole. Ehkä sitä tulee tulevaisuudessa. Kaikkia käytän sen ajan, kun olen hereillä - puhelinta varsinkin. Kun on projekteja ja rakentelee erilaisia asioita, joutuu olemaan paljon koneella. Illalla uutiset tietenkin televisiosta. Minulla on tabletti ja pöytäkone. Kannettavalla hoidan asioita, mutta tablettiin en ole niin perehtynyt.

Tietenkin sellaisia hankaluuksia laitteiden käyttöön liittyy, että jos jää jumiin johonkin kohtaan, se harmittaa. Me käydään digineuvonnoissa, mitä vanhuksille järjestetään, ja ystäviltä saa apua. Puhelin on paras laite ja on toiminut tähän asti hyvin. Laitteissa on se hyvä, että pystyy oleen yhteydessä ihmisiin ja pystyy seuraamaan tietyllä tapaa aikaa. Hoitaisipa laitteet automaattisesti muutamalla sanalla kaiken vähän niin kuin tekoälyllä, se olisi parasta. Ei olisi hienouksia ja ongelmia.

Hyvän arjen ja asumisen loppusanat

Yksi uusi asia päivässä, auttaa elämässä eteenpäin.


Palaa hakutuloksiin