Julkaistu: 18.09.2023

Anna 84v

Oma- tai vuokra-asunto, Keski-Pohjanmaa


Arjen kuvaus

Herään aamulla noin kuuden maissa. Aamupalan laittamisen jälkeen kastelen ulkokukat ja lähden rollaattorilla noin kolmen kilometrin mittaiselle kävelylenkille kylälle. Ympäristö on minulle tuttu, mutta minulla varmuudeksi vielä osoitteiden nimet paperilla. Kotiin palattuani on puuroaika. Jälkien siivoamisen jälkeen käyn lepäämässä.

Televisiosta tulee melko vähän mieleistäni ohjelmaa. Lähinnä iltaisin katson jotain ohjelmia.  Käyn viikolla useamman kerran kaupassa. Kylällä voi tavata tuttuja, joiden kanssa on mukava jutella. Käyn säännöllisesti kirjastossa lainaamassa kirjoja. Ennen nukkumaan menoa luen kirjaa. Tämä antaa hyvät unet.

Mielihyvä ja turvallisuus

Sain hiljattain uudet silmälasit, joiden avulla pystyn jälleen kutoa. Käsitöiden tekemisessä oli taukoa, kun en nähnyt silmukoita. Talvisin paikkakunnan seurakunta järjestää joka toinen viikko kahvitilaisuuksia. Tämä tuo vaihtelua.

Haasteet

Sairauskohtauksen jälkeen minulle tulee ajoittaisia muistihäiriöitä. Minun on myös vaikea käsitellä ja ymmärtää numeroita. Tätä on tutkittu, mutta kyllähän vanhoille ihmisille tulee välillä, ettei kaikkia muista! Minulle on myönnetty taksikyytipalvelu. Palvelun käyttäminen on hankalaa, koska menokyydillä pitää jo sanoa paluuaika. Joudun usein odottamaan taksikyytiä kaupan edustalla.

Lähipiiri

Minulla on seitsemän lasta, joilla on lapsia ja on myös lapsenlapsenlapsia. Pidetään yhteyttä soittamalla. Useimmilla arki on niin kiireistä, että kyläilyt jäävät vähemmälle.

Digitaaliset laitteet

Minulla on tietokone. Osaan katsoa sieltä jumalanpalvelukset. Haasteitteni vuoksi en uskalla yksin hoitaa sähköisiä asiointia. Saan lapsiltani apua.

Asuminen

Olen asunut asunnossani noin kaksi vuotta. Tässä on 67 neliötä, tupakeittiö, makuuhuone. Talossa on saunaosasto, jossa voi käydä saunassa ja pestä pyykkiä. En käy saunomassa. Naapureita ei kovin paljon näy. Useimmat ovat hyvän päivän tuttuja.  Yhden naapurin kanssa jutellaan enempi. Minulle ei tule kotiin tuotavia palveluita. Huolehdin itse ruokailut ja siivoamiset.

Elämän käännekohdat 

Sain muutama vuosi sitten lievän aivoinfarktin. Jouduin ottamaan aviomiehestäni eron. Tämä oli iso päätös, mutta hänen käyttäytymisensä meni ihan mahdottomaksi. En olisi tätä jaksanut. Tästä on selvitty.

Lopuksi

Toivon, että terveyteni säilyisi tämmöisenä. Näin pystyisin jatkamaan omassa taloudessani. Päivistähän ei koskaan tiedä. 


Palaa hakutuloksiin