Julkaistu: 01.01.1970

Anja 79v

Oma- tai vuokra-asunto, Pohjois-Savo


Arjen kuvaus

Aamuaskareina keitetään ja syödään puuro, pedataan sänky, laitetaan uuni lämpiämään, lähdetään järvelle hakemaan kaloja verkoilta. Sitten tullaan kottiin, laitetaan ruoka ja tiskataan, hoidetaan kaikkia kotiaskareita.

Aika vaikeaa miettiä, mitä on lempihommat. Yleensä kaikki mitä teen on ihan mukavata, ei ole mitään sellaista vastenmielistä. Leivon, parsin ja paikkaan ja ompelen. Siinäpä ne on.

Omannäköinen arki

Pystyn tekemään kaikkia omia juttuja. Vähän rajoitetusti, käsiä en niin paljoa käytä, mutta sen verran mitä tarvitsee. En tarvitse missään apua ainakaan vielä. Kotona on turvallinen olo, ei ole puutetta, ei kurjuutta, ei mitään. Ei huolta ei murhetta.

Kotona haluan asua loppuun asti ja yrittää että kaikki voin itse hoitaa, ettei tarvii toisten apua.

Asuminen

Asun omakotitalossa ja olen tyytyväinen. Ei ole mittään tarvista muuttaa mihinkään. Noin 78 neliötä on meillä ja ollaan asuttu 47 vuotta tässä talossa. Asun aviomieheni kanssa. 

Kaikki on tärkeää tässä talossa, kaikkea on eikä mittään puutu. Oma piha on ja marjapehkat ja kaikki muut. Toiveena on, ettei tarvis kottoo lähteä mihinkään vaan joku hoitaisi kottiin, ihan viimeiseen asti. Näillä näkymin ukko on luvannu hoitoo minua. Minä olen hoitanur sitä tähän asti niin se hoitaa minua.

Palveluiden käyttäminen

En käytä mitään palveluja. Liikun omatoimisesti uimahallissa ja lenkillä. Pankkipalvelut hoidan kirjeellä enkä en käytä tietokonetta ettei tule virheitä. Joka päivä liikutaan kodin ulkopuolella ja mökillä käydään. Kodin lähellä liikun jalkasin, silloin kun olen vauhdissa niin kymmenen kilometriä mennöö, sillon kun on laiska niin viisi riittää.

Kampaaja on ainut millä käyn. Satunnaisesti sitten hieroja ja fysioterapia.

Me liikuntaan autolla ja jaloilla. Talvella potkutellaan jäällä jos on hyvä keli. Kauppaan on kaksi kilometriä, se on hyvä kauppareissu. Kävelee edestakasin kauppaan, se on hyvä.

Tärkeät henkilöt elämässä

Arjessa ei oo mukana tällä hetkellä kuin tuo ukko tuolla tuolissaan. Satunnaisesti on nuoruuden kavereita, tuttuja, mutta niitä vähän harvemmin. Siskot on sitten aina. Naapureihin ihan hyvät suhteet, ei kauheen läheiset. Juttutuokioita sillon tällön.

Elämän käännekohtia

Elämän käännekohtia on kun lapset syntyi ja lapset lähti kottoo pois ja se kun tuli lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia. Muuta ei niin ihmeellistä, paitsi kun talo rakennettiin silloin ennen vanhaan.

Ei se elämä oikeen muuttunut kun lapset lähti kottoo. Itse kävi töissä ja sen jälkeen koko ajan teki jotakin. Ne lähti vaan siitä niinkuin kuuluu lähtöökin. Ei mittää paniikkia tai muuta.

Digitaaliset laitteet

Meillä on kaikki laitteet. Tabletit, tietokone ja puhelimet. Mutta minä en käytä niitä muuten kuin puhelinta ja luen tabletilta. En käytä laitteita mihinkään laskun maksuun, jotta en tee virheitä. Ei siinä mitään hankalaa ole, mutta jos sattuu väärästä napista painamaan. En rakasta teknologiaa enkä halua enää opetella tommosia hömpötyksiä. Ei ole hankala opetella, mutta en ruppee. Jos pärjää ilmankin.

Kiteytys

Tärkeintä on se, että yrittää pysyä terveenä ja hyvässä kunnossa. Itsestään on tärkeää pitää huolta. Ei pidä sanoa, että huomenna minä lähen vaan se on tehtävä joka päivä. Toivon, että käveleminen, kuuleminen ja näkeminen säilyisi. Muuta ei tartte. 


Palaa hakutuloksiin