Julkaistu: 01.01.1970

Anita 66v

Oma- tai vuokra-asunto, Uusimaa


Koti

Asumme aviomieheni kanssa omistamassamme omakotitalossa, jossa on viisi huonetta, keittiö, kylpyhuone, sauna ja kolme vessaa. Lisäksi kellarissa on ns. askarteluhuone. Olemme asuneet tässä kodissa 37 vuotta. Kotiamme on remontoitu vuosien aikana paljon ja se on lisännyt viihtyisyyttä. Pidän tärkeänä sitä, että kodissa on oma sauna. Tontin koko mahdollistaa myös puutarhan hoidon. Olemme harkinneet mieheni kanssa asumista kaupungin keskustassa kerrostalossa palveluiden lähellä. Toiveena olisi saunallinen kolmio rauhallisella alueella, missä on vihreää ympärillä ja harrastusmahdollisuuksia. Mutta niin kauan kuin pystymme asumaan nykyisessä kodissamme, niin totta kai pysymme täällä.

Arki

Minulle tärkeitä asioita ovat sisustaminen, puutarhanhoito, luonnossa liikkuminen ja kaikki luonnon ilmiöihin liittyvät asiat ja niiden seuraaminen, esimerkiksi linnut ja vuodenajat. Tykkään muutenkin seurailla naapurustossa ja ympärillä tapahtuvia asioita. En kauheasti lue, mutta jonkin verran luen sisustuksesta ja eri aihepiireistä. Puuhastelen myös lastenlasteni kanssa ja tykkään käydä kirpputoreilla ja tehdä sanaristikoita. Hyvään arkeen kuuluu riittävä uni ja terveellisen ruuan huomioiminen. Tykkään selata uusia reseptejä ja keittokirjoja, että saisin inspiraatiota ruoanlaittoon. Säilön oman puutarhan hedelmäsatoa. Tärkeää on myös raittiista ulkoilmasta nauttiminen.

Turvallisuuden tunne

Joskus mielessä pyörivät tai stressaavat asiat häiritsevät yöunta. Oma ja läheisten terveys mietityttää, esimerkiksi lasten terveysongelmat, miehen tupakointi ja oma terveenä pysyminen. Koronapandemia aiheutti huolta ja vei turvallisuuden tunnetta. Toisaalta on turvallinen olo, kun on mies talossa. Jos asuisin yksin isossa talossa, voisi tuntua turvattomalta.

Digitaalisten laitteiden käyttö

Käytän tietokonetta ja älypuhelinta. Joskus pelaan tietokoneella Älypäätä. Olen harkinnut robotti-imurin hankkimista. En kaipaa esimerkiksi lieteen tai uuniin ajastinta. En ole kauhean kiinnostunut tekniikasta. Minulla on kynnys ottaa uusia juttuja käyttöön. Toisaalta haluaisin oppia enemmän tietotekniikan hyödyntämistä. Nyt minulla on välttävät tietotekniikkataidot, osaan hakea tietoa, mutta esimerkiksi raha-asioihin liittyvät asiat tuntuvat vaikeilta hoitaa tietokoneella. Minua epäilyttää, ettei tietoni joudu vääriin käsiin. Miehellä on verkkopankki, sitä kautta hoidellaan raha-asioita.

Palveluiden käyttö ja liikkuminen

Emme käytä kotiin tilattavia palveluita, paitsi joskus mies tilaa postin kautta kotiinkuljetuksella asioita. Muuten tykkään liikkua melko laajasti kaupungilla omalla autolla. Palvelujen äärelle on noin kaksi kilometriä. Käyn kahviloissa ja lounaalla, kirjastossa, kampaamossa ja joskus muissa kauneudenhoitopalveluissa. Terveyspalveluita käytän myös tietysti. Kulttuuripalvelut ovat jääneet vähemmälle, joskus kaverit ovat pyytäneet mukaan, mutta korona-aikana en ole halunnut lähteä. 

Haluaisin käydä enemmän uimahallissa. Kaverini on pyytänyt minua kuntosalille mukaan, mutta se ei ole minun juttuni. Olen kuitenkin alkanut miettiä, että se voisi tehdä hyvää, kun saisi jalkoihin enemmän voimaa. Tärkeitä palveluja ovat myös kodin lähellä hyvät ulkoilumahdollisuudet, esimerkiksi metsän pururata ja rannan luontopolut. Minun on mahdollista liikkua myös pääkaupunkiseudulle julkisilla liikennevälineillä.

Tärkeät henkilöt

Oman perheen lisäksi kontaktit omiin naisystäviin ovat tärkeitä. Minulla on eri yhteyksistä muodostuneita kaveriporukoita. Jos ei ehditä nähdä, niin esimerkiksi viestillä voi toivottaa hyvää pääsiäistä. Mieheni on epäsosiaalinen ja viihtyy kotona, kun taas itse kaipaan tekemistä ja ihmisten tapaamista. Tämä asettaa haasteita, ja onkin tärkeää, että pidän yllä itse muita sosiaalisia suhteita.

Elämän käännekohdat

Eläkkeelle jääminen antoi arkeen paljon valinnan vapautta, voin tehdä paljon erilaisia asioita oman aikataulun mukaan.

Tulevaisuuden toiveet

Toivottavasti saan pitää ajokortin vielä pitkään. Meillä ei ole taloudellisia huolia eikä ongelmia, ja taloudellinen turva antaa mahdollisuuden tehdä erilaisia asioita, kun ei tarvitse venyttää jokaista penniä. Toivottavasti saisin pysyä siinä kunnossa, missä nyt olen, ettei tulisi mitään suurempia takapakkeja. On tärkeää pitää huolta omasta terveydestä, liikkumalla ja tekemällä kivoja asioita, kuten käymällä kirpputoreilla tai kuopsuttelemassa puutarhaa, tai ostamalla kotiin kauniita kukkia, tai hankkimalla kivan harrastuksen. Ja voihan sitä käydä vaikka kuoharilla meidän mummokerhon kanssa.


Palaa hakutuloksiin