Julkaistu: 04.12.2023

Aleksi 26v

Oma- tai vuokra-asunto, Keski-Pohjanmaa


Arjen kuvaus

Aamulla syön aamupalan, pesen hampaat ja lähden työpaikalle. Käyn avotyössä päiväkodilla kolmena päivänä viikossa ja palkkatyössä korkeakoululla avustavissa tehtävissä kahtena päivänä viikossa. Päiväkodissa katan pöytiä, siistin paikkoja, autan siivoojaa, keittäjää ja talonmiehiä. Palkkatyössä järjestelen tiloja, huolehdin tulostimista, autan erilaisten tapahtumien järjestelyissä ja teen muita avustavia töitä.

Töiden jälkeen, joko otan rennosti tai menen kuntosalille, riippuen kuinka raskas päivä on ollut töissä. Sitten nopea suihku ja sen jälkeen teen jotain hyvää ruokaa.

Ruoan jälkeen katson telkkaria ja saatan käydä lyhyen ulkolenkin. Joka toinen päivä käyn saunassa, sen jälkeen vielä vähän telkkaria, iltapala ja nukkumaan.

Arjessa minulle penkkiurheilu on tärkeää, seuraan jalkapalloa, formuloita, jääkiekkoa, ja paikallisen joukkueen lentopallopelit. Lisäksi pelaan Munzeeta, joka on geokätköilyn tyyppinen aarteenetsintäpeli, jota pelataan sovelluksen kautta. Munzee on ilmainen peli, jossa kerätään pisteitä, etsimällä skannattavia tai virtuaalisia merkkejä. Olen aloittanut Munzeen pelaamisen jo kesällä 2014. Tämän sovelluksen avulla itsellä liikkuminen on lisääntynyt, kun tulee käveltyä ja pyöräiltyä pitempiäkin matkoja kätköjä etsiessä.

Ruoanlaitto ja leipominen on myös minulle mieleistä, kokkailen ja kehittelen omia reseptejä.

Arjessa tarvitsen apua silloin, kun tarvitsen jotain tavaraa tmv. korkealta hyllystä, koska en pidä korkeista paikoista. Korona huolestutti, kun se alkoi, koska minulla on pienenä ollut astma, mutta eipä oikeastaan muita huolen aiheita arjessa ole.

Asuminen

Asun vanhempieni kanssa kaksikerroksisessa omakotitalossa. Minun huoneeni on yläkerrassa, jossa lisäksi kaksi muuta huonetta ja wc. Alakerrassa makuuhuoneiden lisäksi wc, kylpyhuone, sauna, keittiö ja kodinhoitohuone. Olemme asuneet nykyisessä talossa 13 vuotta ja naapurusto onkin hyvin tuttu.

Kodista tekee viihtyisän pleikkari, toimiva ja tilava keittiö, sauna sekä mukava olohuone, jossa voi katsoa telkkaria. Myös oma huone on tärkeä ja meillä kotona oleva kuntosalitila. Kun kuntosali on kotona, on treenaaminen helppoa silloinkin, kun ulkona on huono ilma tai ei jaksa lähteä muualle kuntoilemaan.  Kotitöitä jaetaan, ja minä olen arkisin apuna ruuanlaitossa ja kissojen hoidossa. Vanhempien kanssa on mietitty muuttamista omilleen, mutta koska tällä hetkellä työpaikka on lähellä ja muutenkin asuminen on helppoa, niin ei ole ollut tarvetta muuttaa. Tulevaisuudessa kuitenkin haluaisin muuttaa omaan kotiin, mieluiten kerrostaloon, jolloin asuminen olisi helppoa ja huolettomampaa.

Palveluiden käyttö

Kodin ulkopuolisista palveluista käytän hammashoitoa, apteekkia, postin automaatteja, käyn kaupassa ja lisäksi käyn jonkin verran erilaisissa konserteissa ja keikoilla. Terveyspalveluja tarvitsen harvoin, mutta lääkärissä tai hoitajalla käyn tarvittaessa. Liikun kotini lähiympäristössä talvella kävellen ja kesäisin pyörällä. Kaupungin keskustassa tai kauempana käyn vanhempien kyydillä tai julkisilla. Kodin läheltä, n. 500 metrin päästä löytyy kauppa, kirjasto, parturi, hammashoitola ja terveysasema sekä pankki- ja postiautomaatit sekä ravintola. Keskustaan on kuitenkin pidempi matka.

Pankkipalveluja käytän verkossa ja muutenkin käytän mielelläni digipalveluja silloin kun se on mahdollista. Teen netissä hintavertailuja tavaroita tai palveluita ostettaessa, hyödynnän myös erilaisia hintavahteja, jotka ilmoittavat, kun haluamani tuotteen hinta on laskenut minulle sopivaksi. Hankinnat teen verkkokaupasta tai kivijalkamyymälästä sen perusteella, mikä on halvempi ja helpompi.

Olen myös mukana tuotetestiryhmässä, jonka kautta saan välillä kotiin testattavaksi erilaisia tuotteita. Testauksia olen tehnyt kahden vuoden aikana noin 25. Testaan erilaisia ruoka- tai muita tuotteita ja annan niitä kirjallisen palautteen. Saan pitää testaamani tuotteet itselläni.

Tärkeät henkilöt

Tärkeitä henkilöitä minulle on omat vanhempani ja työkaverit. Muiden sukulaisten kanssa olen tekemisissä koko suvun yhteisen WhatsApp-ryhmän kautta. Työkaverit ovat minulle myös tärkeitä, ja päiväkodin työporukan kanssa meillä on myös yhteinen WhatsApp ryhmä, jossa vaihdetaan sekä työhön liittyviä että muitakin asioita. Työpaikalla työkaverit myös lisäävät turvallisuuden tunnetta, tiedän että saan apua jos jotain sattuisi.

Tunnen osan naapureista, mutta en kaikkia. Tavatessa tervehdin kaikkia naapureita, mutta muuten en ole hirveästi tekemisissä heidän kanssaan. Naapurustossa on kuitenkin turvallista liikkua, minut tunnetaan eikä ole tarvinut pelätä ulkona liikkuessa.

Elämän merkityksellisiä tapahtumia

Elämässäni merkityksellisiä tapahtumia on ollut kaksi tilannetta, jolloin olen auttanut toista ihmistä hätätilanteessa. Toinen tapahtui, kun olin pelaamassa Munzeeta ja huomasin maassa makaavan elottoman henkilön. En saanut henkilöä hereille, luultavasti hän oli päihtynyt, joten soitin hätänumeroon ja odotin paikalla niin kauan, että apu saapui. En olisi voinut kuvitellakaan jatkavani vain matkaa, kuten monet muut tekivät. Toinen tilanne sattui opiskellessani ammattikoulussa, siellä henkilö pyörtyi ja kaatui ja huolehdin silloinkin paikalla niin kauan, että paikalle saatiin apua koulun terveydenhoitajalta. Näissä tilanteissa tuli itselle hyvä mieli, kun osasin auttaa ja sain kiitosta toiminnastani jälkikäteen.

Yksi edelleen omaan elämään ja arkeen vaikuttava asia oli opiskeluiden aikainen työharjoittelu keittiöllä. Sieltä sain innostuksen ruuanlaittoon ja siitä tuli itselleni tärkeä harrastus, jonka parissa viihdyn edelleen. Pidän siitä, kun valmistamani ruoka maistuu muille, ja pystyn vähentämään hävikkiä.

Digilaitteiden käyttö

Pidän siitä, kun mahdollisimman monet palvelut ovat diginä. Esimerkiksi työterveyden tai hieronnan ajanvarauksen hoidan mieluummin verkossa kuin soittamalla. Apu on helposti saatavilla, ja vaikkapa verkkosivujen chat-palvelut ovat mielestäni hyviä ja toimivia ratkaisuja.

Minulla on käytössäni älypuhelin, playstation 5, äly-tv, kannettava tietokone, verenpainemittari ja älykello. Meillä kotona voi mobiilisovelluksen kautta säätää talotekniikkaa, kuten valoja. Valot toimivat myös ääniohjauksella. Lisäksi meillä on käytössä älypostimittari, joka ilmoittaa kun postilaatikkoon on tullut postia.

Mielestäni hyvä laite on sellainen, jossa on yksinkertaiset ja selkeät käyttöohjeet ja jota on helppo käyttää. Yksi lukukerta ohjeille pitää riittää, mutta jos tarvitsee lisäksi vielä googletella käyttöohjeita, ei laite ole hyvä. On hyvä, että teknologia kehittyy ja laitteita tulee lisää. Huolettaa kuitenkin, miten ikäihmiset pysyvät perässä kehityksessä. Ei välttämättä tarvitsisi ihan näin paljoa tulla uusia laitteita, kun on vaikea arvioida mikä laite tai palvelu on hyvä ja mikä ei. Mikäli jonkin laitteen kanssa tulee ongelmia tai laite lakkaa toimimasta, en välttämättä tiedä miten sen kanssa tulisi toimia. Yleensä tällaisissa tilanteissa pyydän neuvoa isältäni, joka tietää miten toimia.

Olisi hyvä saada sellainen mobiilisovellus, johon saisi kaikki omat jäsen- ja muut kortit helposti saataville. Kortit olisivat saatavilla kaupassa ja asioidessa, ja sovellus toimisi. Tällä hetkellä parikin tällaista sovellusta itsellä on, mutta ne eivät aina toimi niin kuin pitäisi. Näin penkkiurheilijana olisi myös hienoa, jos olisi sellainen maksukanavapaketti, johon voisi itse valita kokonaan ne kanavat, joita katsoo ja maksaisi vaan katselemistaan kanavista. Säästäväisenä ihmisenä en haluaisi maksaa turhasta.

Lopuksi

Pystyn elämään omannäköistä arkea, olen oma itseni eikä minun tarvitse koittaakaan olla niin kuin muut. Minä tykkään omista jutuistani ja muut saa tykätä omista asioistaan. Olen myös huomannut, että huumorilla selviää arjen askareista ja monista tilanteista hyvin ja leppoisammin. Jos ei ole huumoria ollenkaan niin monista asioista tulee todella vaikeita.


Palaa hakutuloksiin