Julkaistu: 18.09.2023

Airi 90v

Palvelu- tai senioritalo, Keski-Pohjanmaa


Arjen kuvaus

Herättyäni istun huimauksen vuoksi vähän aikaa vuoteen laidalla. Tämän jälkeen nousen ylös ja menen vessaan aamutoimille. Pärjään arjessani aika paljon itse, mutta huonon näön vuoksi tarvitsen hoitajan avun esimerkiksi hammastahnan pursottamiseen. Silmiini laitetaan aika paljon tippoja. Minulla on onneksi hyvä kuulo. Lapset ovat hommanneet minulle huonon näön vuoksi isomman television. Katson sitä aina välillä. Tekstiä en näe lukea, mutta näen paljon paremmin kuvan. Kävelen rollaattorin avulla. Siitä saa hyvän tuen. Päivän aikana minulla melkein aina radio päällä, josta kuuntelen musiikkia. Sain 90-vuotissyntymäpäivälahjaksi seurakunnalta kirjan, jota hoitajat välillä lukevat minulle.

Huolia

Huono näköni on kaikkein kurjin rajoite arjessani. Nilkoissani on ollut kipua, joita tutkittiin. Niistä löytyi kulumaa. Nyt niiden tilanne on parempi. Lapseni muistuttaa aina, että pitäisi liikkua.

Mielihyvä

Tykkään kuunnella hartauksia radiosta, Celia-laitteella äänikirjoja sekä katsoa televisiosta varsinkin urheilua.   Minulle tulee mielihyvä, kun pääsen käymään lapseni kanssa mökillä. Sinne on aika pitkä matka, mutta jaksan istua hyvin autossa. Nykyään on niin hyvä, kun on nämä vaipat. Mökillä on niin paljon hyviä muistoja. Kohokohtia arjessani on saunapäivät.

Lähipiiri

Minulla on kahdeksan sisarusta. Minulla on neljä lasta. Kaksi heistä hoitaa minun asioitani enemmän. Sitten minulla on lapsenlapsia. Lähipiirini on minulle tärkeä. He tulevat joskus täällä käymään. He soittavat joka viikko minulle. Paikkakunnalla asuvat lapset käyvät useimmin katsomassa minua. He tuovat minulle aina jotain syötävää ja juotavaa. Tuntuu välillä, että he tuovat jopa vähän liikaakin.

Digitaaliset laitteet

Minulla on näppäimillä oleva kännykkä. En näe numeroita. Hoitajat auttavat puhelimen käyttämisessä. Saan otettua puhelun vastaan. Tiedän, että puhelimeen saisi käytön apua apuvälineistä, mutta en halua ottaa niitä vastaan. Olen tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen.

Asuminen

Olen asunut täällä muutaman vuoden. Tämä on hyvä paikka asua, kun en pysty asua yksin. Olen ajatellut usein entisajan iäkkäiden asumisoloja. Se oli kurjaa.

Elämän käännekohdat

Olen syntynyt keskosena. Mummuni auttoi syntymä- ja vauvavaiheessani paljon.  Vartuin mummun ja papan luona. Perheessämme oli niin paljon lapsia. Mummu oli minulle todella läheinen. Se olikin iso asia, kun menetin mummuni. Hän sai sydäninfarktin navetassa. Koulujen käynti mummolassa ei ollut mahdollista. Minä olisin kyllä halunnut lukea ja opiskella. Rippikoulun jälkeen sain lähteä tansseihin. Se oli niin mukavaa. Olen ollut aikoinaan voimistelujoukkueessa. Hyvät lihakset ovat auttanut tämän päivän liikkumiseen. Hoitoalan ihmiset usein ihmettelevät hyviä jalkalihaksiani. Minulla on leikattu kolme kertaa lonkat. Olen toipunut toimenpiteistä hyvin.

Näön menettäminen. Minulle tuli paha mieli, kun lääkäri kertoi, ettei näköä voida parantaa edes laseilla. Huono näkö on pakottanut luopumaan kirjojen lukemisesta ja käsitöiden tekemisistä. Näen ihmisistä hahmot, mutta en näe yksityiskohtia. Puolisoni menettäminen. Olin hänen lähellään, kun hän poistui tästä maailmasta. Minulla oli häntä kova ikävä pitkään. Tyhjä paikka vuoteeni vierellä oli kovaa. Olimme 70 vuotta naimisissa. Me rakensimme mökin, joka on vielä minun omistuksissani. Se on minulle tärkeä.

Lopuksi

Olen tyytyväinen tämän hetken asumiseen. Minulle on tärkeä uskonto ja hartauksien kuuleminen. Yritän muistaa joka päivä mikä päivä on menossa.


Palaa hakutuloksiin