Julkaistu: 18.09.2023

Aaro 75v

Oma- tai vuokra-asunto, Keski-Pohjanmaa


Omannäköinen arki

Arkeeni kuuluu keskeisesti perhe, sillä meitä on jo neljässä sukupolvessa. Minua kiinnostaa politiikka ja seuraan sitä sivusta melko paljon. Kävimme paljon erilaisilla eläkeläisten matkoilla, mutta sitten tuli tämä korona. Nyt toivun sydänleikkauksesta, joten arkipäivät menevät aika rauhassa. Hyvään arkeen kuuluu tietenkin vaimo, kenen kanssa asun. Myös terveys on tärkeä osa hyvää arkea. 

Tietenkin elämän realiteetit vaikuttavat arkeen, en pysty elämään 20-30-vuotiaiden arkea. Pystyn kuitenkin elämään hyvää eläkeläisen elämää, vaikka erilaiset toiminnat rapautuvat iän myötä. Ihminen pystyy itse vaikuttamaan, mihin on tyytyväinen, joten tulisi muistaa mitä on vielä jäljellä eikä haikailla menneeseen. Arjessa saan iloa jälkipolvien kasvamisesta ja kehityksestä. Saan kokea lapsenlapsien ja lapsenlapsenlapsien kautta uudelleen erilaisia aikoja lapsien elämästä, kun omien lasten ollessa pieniä työt pitivät itseni kiireisenä.

Asuminen

Asun vaimoni kanssa omakotitalossa, jonka rakensimme itse naimisiinmenon jälkeen. Tämä on melko maaseudulla ja sitten meillä on kakkosasunto syntymäpaikkakunnalla, jossa vietämme nykyisin eläkkeellä melko paljon aikaa. Tämä talo rakennettiin yli 40 vuotta sitten ja tässä meinataan asua niin kauan kunhan terveys kestää. Turhaa stressata tulevasta, kun ei sitä nuoretkaan tiedä mitä tapahtuu. Nyt kun olen puolikuntoinen leikkauksen jälkeen, niin lapset ja heidän perheet auttavat raskaimmissa kotitöissä, kuten ruohonleikkuussa. 

Palvelut ja liikkuminen

Tietenkin käytämme terveydenhuoltoa, kuten kaiken ikäiset. Täältä maalta on melko vaikeaa päästä eteenpäin hoitoon tai riippuu terveyskeskuslääkäristä. Itsellä onneksi oli nuori ja hyvä lääkäri, joka kirjoitti lähetteen erikoistuneelle lääkärille ja pääsin lopulta leikkaukseen. Tykkäämme myös vaimon kanssa käydä teatterissa, varsinkin nyt kesäisin kesäteatterissa. Meillä on vaimon kanssa molemmilla aika isot suvut, niin käydään heidän luona aina välillä. Käyn vesijumpassa ja tykkään muutenkin liikkua, yritetään saada vaimon kanssa aina 7 000-10 000 askelta päivässä. Liikumme myös luonnossa, sienestetään ja marjastetaan sekä kalastetaan niin talvella kuin kesällä. Lähimpiin palveluihin on 1,5 kilometriä ja usein kuljemme omalla autolla, vaikka nyt tämän leikkauksen takia olenkin ajokiellossa. 

Digitaaliset laitteet

Tabletilta katsomme uutisia ja luetaan lehtiä. Sillä soitellaan myös videopuheluita lapsenlapselle, ettei hän unohda meitä, kun on niin pieni vielä. Meillä on myös tietokone ja älypuhelimet. Televisiosta pystymme katsomaan netistä myös mitä haluaa. Joitakin laitteita on vaikea käyttää, kun on opetellut vasta niin myöhään. Myös suurin osa tekstistä on englanniksi, mikä on itselle haastavaa. Pärjäämme kuitenkin näiden kanssa ihan hyvin, käytämme pankkipalveluita ja muutenkin. Vanhempi poika on myös opiskellut alaa, niin hän auttaa aina kun tulee jokin solmukohta näiden kanssa. 

Näissä laitteissa on aika paljon huijausviestejä, niin yritetään pysyä ajan tasalla eikä mennä niihin. Ihminen on hyvin sopeutuvainen, niin nykyään tämä on vähän pakko käyttää näitä laitteita. Silti eivät digitaaliset laitteet ihmistä voita. Vanhusten kanssa digitaaliset laitteet vähän arveluttavat, kun niihin tulee jokin ilmoitus milloin ottaa lääkkeet, mutta ei niiden kautta tule oikeasti ihmiskontakteja. 

Tärkeät ihmiset

Perhe on todella tärkeä meille ja olemme paljon tekemisissä. Sanoisin, että meillä on hyvä tukiverkko. Suurin osa tapaamisista tapahtuu perheen kesken. Pidän tärkeänä myös terveydenhuollon ammattilaisia. Myös tytär auttaa paljon ammattilaisena terveysasioissa. Naapurit ovat niin sanotusti hyvän päivän tuttuja, mutta emme ole sen enempää tekemisissä. Työelämästä on paljon tuttuja, keiden kanssa vaihdetaan kuulumisia lenkeillä ja aina, kun törmätään. 

Elämän käännekohdat

Sinä aamuna, kun olin ensimmäistä kertaa lähdössä kansakouluun niin isäni kuoli. Se on varmasti ensimmäinen käännekohta. Tietenkin myös elämänkumppanin löytäminen oli merkittävää. Silloin, kun mentiin naimisiin, mentiin iäksi ja eihän meilläkään elämä ole aina ollut kivaa. Työpaikkojen saaminen on ollut aina merkittävää ja viimeisimmässä työpaikassa olin lähes 44 vuotta. Työnteko on ollut aina helppoa ja asenne oli se, että saa elannon ja pystyy elämään ihmisarvoista elämää.

Hyvä arki ja asuminen

Perhesuhteet, tietysti terveys ja vakaa toimeentulo on hyvässä arjessa tärkeää. Se, että pystyy ostamaan sen mitä tarvitsee eikä tarvitse miettiä voiko ostaa lääkkeitä vai ruokaa. Nykyiseen elämään olen tyytyväinen. Toivoisin, että ihmiset olisivat enemmän läsnä. Oma äitini ja appiukkoni odotti aina ihmisten tapaamista ja keskusteluja kasvotusten, se on tärkeää. 


Palaa hakutuloksiin